En ny retning på akademiet

Efter 20 år med stor succes på det midtjyske akademi bliver der nu tænkt i nye retninger for at fremme talentudviklingen yderligere. Men hvad er begrundelsen bag og hvorfor ændre på noget, der har haft så stor sportslig succes?

Af Kasper Ganzhorn Petersen

I 2003 fløj Jens Ørgaard, Claus Steinlein og Flemming Broe en tur til franske Nantes. Ikke for at se hvordan de dyrkede vin, men derimod hvordan de dyrkede fodboldtalenter. Og knap et år efter inspirationsturen til det vestlige Frankrig var Danmarks første fodboldakademi blevet en realitet. Nytænkende, innovativt og risikovilligt som vi kender Midtjylland, men vigtigst af alt også meget succesfuldt. U19-Ligaen blev, ligesom akademiet i Ikast, opstartet i 2004, og siden da har klubbens ældste akademihold vundet 11 mesterskaber på små 20 år. En kæmpe bedrift, der vækker stor stolthed blandt klubbens fans. Men er der – eller burde der være – vigtigere ting på dagsordenen for U-holdene i Ikast end blot at vinde kampen i weekenden?  

Akademiets eksistensgrundlag

Det altoverskyggende mål med akademiet, er at producere talenter til FC Midtjyllands førsteholdstrup, og det er grunden til at akademiet i Ikast blev sat i verden. Da de daværende norske mestre fra Rosenborg i 2021 blev udraderet med 14-3 i Youth League, udtalte den nu tidligere akademi chef, Flemming Broe, således til UEFA TV: 

”Vi har to store erklærede mål for akademiet. Det er at uddanne spillere til eget førstehold og egentlig også at uddanne spillere der er så dygtige, at de kan spille i en større liga. Vi har et procenttal der hedder 40, som vi gerne skulle opnå med spilleminutter i Superligaen og i Europa med egenudviklede spillere”. 

Ikke at skabe dynasti i den nationale U19-Liga, og ikke at spille sig videre til knockout-kampene i Youth League. Nej, det der står øverst på tavlen for de ansatte, der møder ind på kontoret en råkold mandag morgen, er at klargøre spillerne til førsteholdsfodbold i FC Midtjylland. 

De sportslige resultater på akademiet er dermed sekundære. Bestemt ikke irrelevante, men sekundære ift. udviklingen af talenterne. For der ligger også stor læring i de sportslige resultater som akademiholdene har opnået de seneste år, herunder vindermentalitet og europæisk erfaring ved deltagelse i Youth League, men det går fint i hånd med overordnede mål. Særligt europæisk erfaring, og dermed travle kampprogrammer er en vigtig del af akademiuddannelsen i FC Midtjylland, som led i Vision 2025, hvor ambitionen om en top-50 placering på UEFA´s klubkoefficientrangliste indgår. U19-cheftræner Allan K. Jepsen udtalte sidste efterår i forbindelse med det ældste akademiholds kampagne i ungdomsfodboldens svar på Champions League således: 

“Det er et mål her i klubben, at spillerne skal være klar i en tidlig alder, og som en del af det forsøger man også at inkorporere de her europæiske uger på ungdomsniveau. I år har vi været begunstiget af at spille Youth League, men ellers har vi forsøgt at placere ligakampe i midtugen for at klargøre spillerne til netop det. Der er selvfølgelig et fodboldmæssigt pres med sådan et program, men de har også et andet liv med skole og så videre. Det følger dem ikke ind i seniorlivet, men det gør et andet pres til gengæld med større forpligtelse overfor holdkammerater, klubben samt tusindvis af fans med mange forskellige meninger. Så vi håber det er med til at modne spillerne og gøre dem klar til at tage det næste skridt”.  

Et tydeligt eksempel på prioriteterne på det midtjyske akademi. Klubben går altså aktivt ind og rykker på kampprogrammet i det omfang, det er muligt for at udvikle spillerne og klargøre dem til europæiske uger på seniorplan, selvom det utvivlsomt forværrer mulighederne for pointudbytte i weekendens kampe.    

Det portugisiske Superliga-springbræt

Det er ikke noget nyt, at udviklingen er det altoverskyggende mål på akademiet. Det var det, da Jonas Lössl og Jesper Juelsgård flyttede ind som de første, og det var det i endnu højere grad, efter at man beviste modellen virkede, da Simon Kjær blev solgt til italienske Palermo i 2008 for omtrent 30 millioner kroner. 

Men der er alligevel blevet skruet op for det fokus, siden Anders Holch Povlsen overtog aktiemajoriteten i klubben sidste sommer, særligt da han i samme ombæring også købte CD Mafra fra den næstbedste portugisiske række og gjorde dem til FCM’s søsterklub. Og siden da har et hav af transfers mellem de to klubber fundet sted, hvor størstedelen af handlerne har været talenterne fra FCM’s U19-hold, der har rykket teltpælene op og rejst til kystbyen i Portugal. Længere væk fra spilletid på MCH-Arena målt på distance, men efter et år eller to under varmere himmelstrøg og gode præstationer til følge, skulle man gerne være tættere på en plads i “storebror-truppen”. Vurderingen fra ledelsen har været, at springet mellem U19 og Superliga har været for stort, og man derfor missede ud på store talenter, der kløgtigt vægtede spilletid på seniorniveau over U19-fodbold eller sporadiske indhop på 5-10 minutter. Claus Steinlein fortæller således i Sort Snaks eget afsnit fra d. 25 september 2023:

“Afstanden fra U19 og så op til, at vi nu ligger nummer 63 i Europa, den er simpelthen bare blevet større og afstanden er svær for de unge spillere at tage. Der har vi brugt udlejningsstrategien tidligere som en mulighed, og udlejningsstrategien har nogle gange været en succes, men andre gange så har vi lejet nogle spillere ud til en klub ud til en klub, hvor de så bare har spillet nul minutter, Nikolas Dyhr blev bl.a. lejet ud til Belgien og fik nul minutter fordi det ikke lige passede ind. Det er jo en dårlig udlejningstrategi, så derfor har vi ledt lidt mere efter nogle strategiske samarbejdspartnere, hvor vi kan være sikre på, at vores spillere spiller”. 

Afstanden er afgjort blevet større, efter Anders Holch Povlsen har sat den midtjyske racerbil et gear op. Akademisterne Mads Hansen og Victor Lind, der tilbage i 2021 leverede et flot og energisk indhop da den skotske storklub Celtic blev ekspederet ud af Champions League kvalifikationen, konkurrerede om spilletid mod Júnior Brumado og Awer Mabil. Dagens akademister, såsom Nicolaj Tornvig og Julius Voldby, konkurrerer i stedet mod Franculino, Buksa, Cho, Osorio osv.  

Behov for højere matchning

De mange afgange har også presset gennemsnitsalderen ned på særligt U19-holdet. Og selvom troen på egne evner er store, så var der næppe mange der forventede at det rekordunge FCM-mandskab kunne genvinde U19-mesterskabet, efter den store profilflugt sidste sommer. Men det var utvivlsomt et bevidst valg. Fokusset på udviklingen er skruet endnu højere op, og dermed bliver sportslige resultater også endnu mere sekundære. FC Nordsjællands akademi er et godt eksempel på, hvorfor det ikke er problematisk. Er der nogen i ramme alvor, der ville mene at akademiet i Farum ikke er en succes fordi de kun har vundet ét U19-mesterskab i klubbens historie? Nej, for det er underordnet når nordsjællænderne konstant lykkes med at integrere deres dygtige akademispillere i førsteholdstruppen. Det er der, den reelle værdi starter ved at have et akademi, når de begynder at spille seniorbold. Både spillemæssigt, men i endnu højere grad økonomisk.  

Steinlein fortæller videre, at de unge spillere har brug for at blive matchet på et højere niveau. Det er ikke en ny tanke i FC Midtjylland. Tilbage i marts 2022 luftede Danmarks mest vindende ungdomstræner og daværende U19-cheftræner, Kenneth Andersen, ideen om at lade FC Midtjylland og de øvrige danske topklubbers ungdomshold spille med i divisionerne, ligesom tilfældet er i Portugal, Holland og Belgien. Og det er nok ikke helt tilfældigt, at de lande er nogle af de bedste til talentudvikling i Europa, fortæller Steinlein videre.  

“Da vi møder Benfica, sælger de en spiller kort tid før vi møder dem, (red. Darwin Núñez til Liverpool), og så tager de altså en fra deres andethold (red. Gonçalo Ramos), som laver tre kasser mod os. Det er jo noget vi analyserede meget, og jeg kan også huske da vi mødte Ajax på hjemmebane, som havde en central midtbanespiller på 19 år (red. Ryan Gravenberch), der spillede fantastisk og styrede det hele på MCH-Arena. Så det undersøgte vi hvordan det kunne lade sig gøre, men en af de ting, der hurtigt stod klart det var, at ham den 19 årige fra Ajax, han havde altså spillet i den næstbedste række i Holland for rigtigt mange tilskuere i rigtigt mange kampe, og han havde nok allerede 50-75 seniorkampe”. 

Gonçalo Ramos blev sidste sommer solgt for 485 millioner kroner til Paris Saint-Germain. Er det udelukkende på grund af at han har spillet seniorfodbold på Benfica B? Næppe. Er det tilfældigt, at Benfica bliver ved med at lave det nummer? Bestemt ikke. 

Det er i bund og grund det behov, som Mafra skal udfylde, naturligvis i mindre stil. Et sted hvor de unge spillere kan opnå højere matchning og tilegne sig værdifuld senior erfaring. Og når Divisionsforeningen afviser sådan en model, må de nytænkende og innovative midtjyder jo finde andre veje for at få opfyldt det behov. 

Hvordan skal succes på akademiet måles?

Hvis man ikke måler succes efter mesterskaber og sejre, hvordan skal det så måles? Kort fortalt, bliver det først målbart når de unge talenter ikke længere er på akademiet. Det er der fodbolduddannelsen i FC Midtjylland skal stå sin prøve, og det er her den reelle forretning starter ved at have et akademi. Har de egenudviklede spillere først bevist sig på seniorniveau, er priserne – og også den sportslige værdi for førsteholdstruppen – usammenlignelige.

Gustav Isaksen er et fint eksempel. Et kæmpe talent på akademiet, og altdominerende i U19-Ligaen, men også i Youth League kampagnen, hvor han bl.a. gjorde talenterne fra Manchester United noget så rundtosset. Men det betød ikke det store for hans markedsværdi ifølge Transfermarkt, men det gjorde 30 seniorkampe, hvor størstedelen blot var små indhop til gengæld. Her blev markedsværdien 7,5 gange større på blot ni måneder, og det var endda langt tid før han fik sit store senior gennembrud. 

At klargøre morgendagens stjerner til seniorfodbold er det, akademiet skal måles på. Ikke om du kan afdrible den jævnaldrende højreback fra Horsens i U19-Ligaen, men om du kan stå imod den hårde skuldertackling på seniorniveau. 

Sort Support er for de dedikerede fans

Sort Snak er skabt og drevet af en gruppe dedikerede fans af FC Midtjylland. Vi laver hver uge podcasts og en lang række andre aktiviteter: Fra fans til fans. Hvis du vil bakke op om arbejdet, er støtteklubben Sort Support måske noget for dig. Læs mere her: https://sortsnakpodcast.dk/sort-suppo

Sommervinduet 2024